Prijatno subotnje popodne obećavalo je uživanje fanovima Sportklub Centralnoevropske lige američkog fudbala. Na stadionu BASK-a na Topčideru, ali i gledaocima televizije Sportklub, izjednačen kvalitet Beograd SBB Vukova i Istanbul Koč Remsa davao je nadu u uzbudljiv meč. Očekivanja su bila i više nego ispunjena dramom na terenu.

Nakon kratkog početnog udarca gostiju, SBB Vukovi kreću u napad sa svojih 46 jardi. Upornim trčanjima, za njih jarde osvajaju kvoterbek Luisa Kindl i trkač Mihailo Josović, kojima pomaže tajt end Vojin Milić, hvatanjem lopte nadomak end zone Remsa. Josović stavlja tačku trčanjem za tačdaun od 2 jarda, ali šut za ekstra poen biva izblokiran.

Turski tim se ne predaje, pa već u narednom napadu, njihov organizator igre, Kventin Vilijams dugim pasom od 42 jarda pronalazi hvatača Čarlsa Mekrea, koji ušetava u branjeni prostor SBB Vukova za poravnanje. Njihov šuter, Mehmet Sarikatipolu je precizan i dovodi tim u vođstvo. 

18624759_10213132347568546_1685661091_n
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Foto: Boško Bunuševac

U sledećem napadu, Beograđani hvatanjem Milića od 12 jardi i kratkim trčanjima Kindla uzimaju nove prve daunove. Ipak, odbrana gostiju se probija do vođe napada Vukova, koji izbegava nasrtajima, ali njegov pokušaj dodavanja biva presečen od srpskog internacionalca u redovima Remsa, Ivana Pavlovića. Protivnici kreću u napad sa svojih 11 jardi, odakle Vilijams priređuje mali šou. Svojim dugim trčanjima i preciznim dodavanjima do Mekrea i Pavlovića, on prilazi na 13 jardi Vukova. Odatle, Taha Čokadar pronalazi put kroz odbranu i povišava vođstvo na 7 poena razlike.

Da i oni imaju svoje adute za trčanje, pokazali su Vukovi već u narednom napadu. Ofanzivna linija domaćeg tima nosi sve pred sobom i krči prostor za duga trčanja Milića od 12 jardi, Kindla od 17 jardi i Josovića za 17 i 15 jardi. Kindl poentira još jednim begom od 5 jardi, a Marko Todorović pogađa i ekstra poen za izjednačenje.

I turski tim u narednom drajvu napada po zemlji preko Vilijamsa i Mekrea, ali zastaje na 29 jardi od gola Vukova, odakle pokušavaju šutem, koji je prekratak. U narednom napadu domaćina, Kindl preuzima stvari u svoje ruke, otima se odbrani i fantastičnim trčanjem od čak 55 jardi dovodi Vukove u vođstvo na poluvremenu. Todorović je precizan i povišava rezultat na 20-13.

Nakon pauze, Remsi nastavljaju gde su stali. Kratkim akcijama koje se nižu u dugom napadu uzimaju koliko im dozvoljava odbrana Vukova. Napadači gostiju zato ne mogu da uhvate zalet, ali se smenjuju u neumornim trčanjima, te se naposletku Čokadar netaknut probija do novih poena. U pokušaju pretvaranja nakon tačdauna, Mekre trik akcijom krade 2 poena od specijalnog tima Beograđana.

I u nastavku, udarne igle Vukova nastavljaju po starom. Bežeći turskoj odbrani, Josović, Milić i Dvejn Brejdi stavljaju loptu na 4 jarde protivnika. Kindl odatle još jednom utrčava za tačdaun, a Milić se u narednoj akciji progurava za 2 poena, vraćajući protivniku istom merom.

Ni Turci ne gube glavu i već nakon narednih par akcija Vilijams, skrin pasom na polovini terena upošljava Mekrea, koji izbegava dva pokušaja obaranja i sprintuje do novih poena. Sarikatipolu poravnjava skor.

Semafor pokazuje nešto više od 6 minuta do okončanja meča kada Vukovi dobijaju loptu nazad. Brejdi i Josović seku kroz odbranu gostiju, osvajajući zajedničkim snagama više od 50 jardi. Ipak, oni gube snagu na 17 jardi od gol linije, odakle ni šut za fild gol nije precizan. Kada Remsi preuzimaju loptu, na satu je preostalo manje od 2 minuta za igru. Osetivši svoju šansu, oni kreću na pobedu.

Ključna akcija odbrane Vukova desila se već nakon par napadačkih akcija protivnika. Defenzivna linija juri za Vilijamsom, koji baca ishitren pas do „pokrivenog“ hvatača. Lopta pronalazi put u ruke Brejdiju na 40 jardi od gola Vukova odakle je brzonogi Amerikanac vraća u crvenu zonu Turaka. Ne časeći časa, Kindl upošljava Nikolu Simovića u end zoni protivnika za hvatanje od 20 jardi i pobedu na samo 6 sekundi pre isteka vremena za utakmicu. Rezultatska klackalica na kraju je tako prevagnula u korist domaćina, 35-28.

Za plasman u finale, Vukovi sada željno iščekuju narednu nedelju, kada kragujevački Divlji veprovi dočekuju tim Budimpešta Kaubelsa. Šumadince od finala deli pobeda u ovoj utakmici, a u suprotnom,

Vukovi će nastaviti svoj niz. Naime, mali kuriozitet lige je da beogradski tim u 11 sezona do sada, ima isto toliko učešća na finalnim utakmicama i čak 6 titula u svojim vitrinama.